Bewustzijn belichten
Bewustzijn is de sleutel tot verandering
Irisea
Stacks Image 1369
Om te kunnen bloeien kan je bewustzijn zien als de voeding die nodig is om een zaadje te laten ontkiemen en uiteindelijk te gaan bloeien en vruchten af te werpen. Bewustzijn staat aan de wieg van elke verandering in jezelf. De hersenen houden, in de regel, niet van verandering. Zij zetten graag alles vast in zekerheden. Dit helpt je in het dagelijks leven om niet over de kleinste dingen na te hoeven denken. Een stoel is een stoel, en een huis is een huis. Maar dit behulpzame mechanisme beperkt ook de groei in onszelf omdat de hersenen enige vorm van verandering liever uitsluiten.
Stacks Image 1375
Als de hersenen erg vast zitten in deze manier van denken zou je dat ook een statisch bewustzijn kunnen noemen. Het bewustzijn wil niet over nieuwe mogelijkheden nadenken. Dit statisch bewustzijn vind je veel bij mensen die niet klaar zijn voor veranderingen in hun leven. Ze gaan in verzet en verhinderen daarmee (onbewust) hun eigen groei. Hoe meer we uitsluiten in ons leven en hoe meer we vast zitten in overtuigingen, hoe statischer het bewustzijn wordt. In dit stadium van bewustzijn kan je een zaadje planten, maar zal het bewustzijn elke vorm van groei niet voeden en gelijk elke ontspruiting van nieuwe ideeën vernietigen.
Stacks Image 1372
Bewustwording is het proces waarin de hersenen weer dynamisch naar iets kunnen kijken, een meer dynamisch bewustzijn. Pas als we nieuwe manieren van denken toelaten, kan een zaadje gaan kiemen. Veranderingen worden simpel als daar bewustwording aan vooraf gaat. Deze bewustwording zit hem niet (alleen) in het begrijpen waarom iets is, maar om te durven anders te ervaren dan dat de hersens zouden willen. Dat levert begrip ook en geeft een andere kijk op de zaak. Iwinkta werkt met bewustwording in jezelf door gewaar te worden van waar jouw bewustzijn statisch is. Bewustwording biedt een opening om meer dynamisch naar de wereld om je heen te kijken.